Vinteren er snart over os og i løbet af ugen vil vi begynde at få nattefrost. Og netop vinteren er benhård ved campingvognen, hvis du ikke gør noget for at forberede udstyret til kuldens komme.
Det er med campingvogne som med både. Vinteren slider hårdt på materialet og, hvis man intet gør, så ældes campingvognen endnu mere, og man risikerer at få mindre for den, når man bytter til en ny.
Det mest skånsomme for en campingvogn er naturligvis, at man stiller den i en opvarmet hal, så den er beskyttet mod vind, kulde, regn og sne, men det er både kostbart og ikke praktisk muligt for alle campister.
Som grundregel er det fugten, der er konstruktionens største fjende, og er der først opstået fugtskader, kan det være både besværligt og kostbart at rette op på skaden i en campingvogn.
Så når dagene bliver kortere, og efteråret for alvor trænger sig på, er det tid til at få campingvognen gjort klar til vinteropbevaring, som er den bedste måde at forlænge vognens levetid på.
Al klargøring begynder med årets grundigste vask, og her mener vi virkelig en dybderensning, så alt snavs og skidt fjernes.
Det kan opleves som uhyre træls, men alle skuffer og skabe skal vaskes helt i bund, hvilket især gælder køkken og køleskab. Netop dette område kræver en særlig grundig rengøring, og man skal sørge for, at madrester og andre ting, der kan være fristende for mus og andre skadedyr, fjernes. Det gælder eksempelvis grydesvampe og bestik, for selv den mindste rest af mad tiltrækker de små dyr. Er musene først kommet ind, kan de finde på at gnave i både papir, puder, gummilister og gardiner i jagten på mad og byggemateriale til en rede for deres unger.
Frem med støvsugeren
Hvis man har brugt vognen meget, så bør gardiner også vaskes, og vinduerne skal også have en tur med varmt vand og en blød klud. For sæder, madrasser og hynder gælder, at de skal støvsuges grundigt, og det er altid en god ide, hvis man kan få opbevaret hynderne indendørs et sted, hvor der er lidt lunt.
Hvis det ikke kan lade sig gøre, bør hynderne stilles på højkant væk fra væggen, så man undgår, at der dannes fugt og, endnu værre, skimmelsvamp bag hynderne.
Elektronikkens værste fjende er kulde, da det medfører kondens. Man bør derfor pille så meget som praktisk muligt ud af campingvognen, og har man elektroniske produkter, der eksempelvis har et indbygget ur, så sørg for at fjerne eventuelle batterier, da de ikke klarer ret meget fugt. Blot et lille lækkende batteri kan skabe ravage i alle elektriske systemer! Afmontér campingvognens batteri og opbevar det tørt og frostfrit, for når batteriet ikke bruges, aflader det stille og roligt, og et helt afladet batteri kan få frostskader. Har du mulighed for det, så bør batteriet oplades og aflades lidt i løbet af vinteren, idet denne form for motion er godt for batteriets generelle sundhedstilstand.
Som udgangspunkt bør man lade låger, skuffer og skabe stå på klem, og vigtigst er døren til køleskabet, for så kan luften bedre cirkulere, hvilket mindsker risikoen for ansamling af fugt. Naturligvis bør man også lade alle ventilationsåbninger stå åbne, for på den måde at øge luftgennemstrømningen i vognen, hvilket også minimerer risikoen for fugt.
Er man bange for, at mus eller det, der er værre, kan få adgang gennem åbninger til ventilation, kan man sætte lidt solidt net for, så skadedyrene ikke så let kan kravle ind. Som tommelfingerregel bør man dog alligevel tage ud til campingvognen mindst en gang i løbet af vinteren og lufte godt ud. Gør det helst en dag, hvor solen alligevel skinner.
Vand bliver til is
Tap vandet fra alle tanke, beholdere og rør, og husk, at der skal tømmes helt af, hvilket derfor også omfatter alle vand- og afløbsslanger. Det er vigtigt at få vandet væk, inden frosten sætter ind, da vand udvider sig, når det fryser. Selv en lille smule vand i en slange betyder let et sprængt rør.
Om gasflasken skal fjernes, er et temperamentsspørgsmål, men visse pladser kræver, at flasker fjernes, og som minimum bør regulatoren afmonteres og lukkes af.
Møre dæk er hver eneste sæson årsag til mange punkteringer blandt campister, så klods vognen op, så du skåner dækkene. Brug endelig ikke støttebenene, da de risikerer at blive beskadiget, fordi de ikke er designet til at bære vognens vægt igennem mange måneder. Husk, at når du klodser op, så skab lidt hældning, så vandet ikke samler sig i en lunke på taget, og er det muligt, så sæt vognen på asfalt eller fliser, hvilket mindsker opstigende fugt. Medmindre man bygger et stativ omkring vognen, er det ingen god ide at lægge en presenning over vognen, for det skaber blot mere fugt, men stil gerne vognen under et halvtag.
Som grundregel er det fugten, der er konstruktionens største fjende, og er der først opstået fugtskader, kan det være både besværligt og kostbart at rette op på skaden i en campingvogn.
Møre dæk er hver eneste sæson årsag til mange punkteringer blandt campister, så klods vognen op, så du skåner dækkene.